jeśli tylko
29 lutego 2016 o 22:43

No to trzeba pisać!

zgłoś

Ananke
29 lutego 2016 o 23:09

;) jest taka szansa ;), ja aktualnie cierpię na niemoc twórczą, albo może mi się nie chce pisać, albo napisałam co miałam do napisania ;)

zgłoś

bosonoga - Gabriela Bartnicka
1 marca 2016 o 07:57

Dziewczyny, nie o wenę tutaj chodzi :) Kilka dni temu znajoma, którą zachęcałam do zamieszczenia prac na Trumlu, stwierdziła, że nie będzie publikować na „pisowskim” portalu. Skąd wysnuła taki wniosek? Każdemu, kto zerka na stronę rzucają się w oczy przede wszystkim liczne teksty pana Marka. Gdyby chociaż autor starał się zawoalować w żartobliwej formie swoje prawdziwe intencje. Ale niestety, to tylko bicie piany - pełne nienawiści i pogardy dla tych, którzy myślą i czują inaczej.

zgłoś

jeśli tylko
1 marca 2016 o 09:36

obserwuję (niechcący) poezyje tego pana w różnych miejscach. Tu jest jeszcze bardzo umiarkowany i literacko jakby się wyrobił nieco. Kilka lat temu widziałam jak zarzucając swoją pisaniną bez umiaru zarżnął kilka fajnych miejsc. Zupełnie apolitycznych. Niestety jest tak przejęty swoją misją, że żadne prośby o umiar/zmianę miejsca na bardziej odpowiednie, nic nie dają :(((

zgłoś

Damian Paradoks
1 marca 2016 o 11:16

ten kogo coś czasem lub ktoś również nie zarzyna łapkę w górę proszę ;) . Marka też coś (ktoś) zarzyna :) ... czy ma milczeć bo ktoś sobie życzy? :) . Zawsze jest pewne wyjście dla każdego z nas: chcieć je wziąć tylko ;)

zgłoś

jeśli tylko
1 marca 2016 o 19:45

Damian, nie dorabiaj mi tego, co nie napisałam. Widze co jest i piszę co czuję. Gdy było więcej piszących i tematów - ten jeden temat nie dominował. A teraz ludzie odchodzą, bo jest go za dużo (nie , nie wszyscy , większośc z innych przyczyn). To widzę, to napisałam. I jest mi żal. Jest po prostu.. przesolone.

zgłoś

jeśli tylko
1 marca 2016 o 19:46

jest wyjście - wyjście stąd. To chciałeś mi powiedzieć, Damianie? Bo tak to odbieram. dzieki.

zgłoś

Damian Paradoks
1 marca 2016 o 20:44

:) Jeśli tylko, żeby Marek był winny odejściom trudno mi uwierzyć. Nie znam i nie liczę odchodzących i nie znam tych którzy odeszli. Ja tylko wiem czemu ja nie daję kartek i zaniechałem umieszczania zdjęć i to nie z powodu Marka :)

zgłoś

Wieśniak M
1 marca 2016 o 21:18

Przyłączając się do tej wymiany zdań, mogę przyznać że działalność Marka, na innych niż Truml portalach przynajmniej w jednym znanym mi przypadku doprowadziła do uschnięcia forum. Najpierw ludzie się buntowali( na treść wierszy), złościli śmieli, wyszydzali aż w końcu zabrakło amunicji bo ile można się wściekać na żywioły. Wlaśnie tak. Marek jest jak plaga egipska albo susza czy inny potop. Jest faktem z którym nie da się dyskutować. Tu na Trumlu przynajmniej jest osadzony w pewnych ramach - w formie poezjopodobnej. Mnie już od dawna nie przeszkadza, bo jak mawia mój dobry znajomy nie ma co się kopać z koniem.

zgłoś

Damian Paradoks
1 marca 2016 o 00:07

Bose Nóżki, szykuję dla Ciebie malusieńkie fale i piasek nadmorski tak w sam raz do pisania na nim ;) :)

zgłoś

1 marca 2016 o 08:01

Dziękuję -uwielbiam Twoje plaże i nadmorskie piaski, ale do pisania na nich zniechęca mnie, to co powyżej :) Miłego dzionka!

zgłoś

Wieśniak M
1 marca 2016 o 08:58

Są materie takie w świecie/ które zawsze wypłyną- pewnie sami wiecie.../ statek ze skarbami ukryty w głębinie/ a poezja w/g Marka na fali wypłynie/ parafrazując wieszcza- taka ma obawa/ że truml nasz z tego słynie- że jest jako lawa/ i komu sił braknie wniknąć pod skorupę/ ten zwyczajnie poharata o "markowszczyznę" d..ę:)

zgłoś

Damian Paradoks
1 marca 2016 o 09:15

wiele się mówi o nienawiści. Zastanawiam się kto ma jej więcej: ten którego o nienawiść się oskarża czy oskarżający. Pobudzanie do nienawiści stało się karalne we Francji. A to uczucie stare jak Geneza. Nienawidzę głupotę i podłość ludzką. Nienawidzę recydywistę który uwolniony ponownie popełnia zbrodnie. Nienawidzę biurokratyczne który uwalnia tego recydywistę. Lista może być bez końca. Ale nie tylko nienawiścią się żyje ;). Piszemy też o kochaniu :).

zgłoś

Wieśniak M
1 marca 2016 o 09:30

Nienawiść to akcja i reakcja a do tego jeszcze odpowiednie środowisko. W próżni nie zachodzą;))

zgłoś

1 marca 2016 o 12:41

Damianie – niezupełnie się zgadzam z Twoją teorią o oskarżającym, choć i tak może się zdarzyć. Czy kierujesz się nienawiścią jeśli oskarżasz o nienawiść tych „prawdziwych Polaków”, którzy biją ciemnoskórych na ulicy? Raczej zwykłą, ludzką przyzwoitością… Ale z końcówką się zgadzam – kochanie popieram:)

zgłoś

1 marca 2016 o 12:43

Wieśniaczku - owszem "odpowiednie środowisko" to pożywka do szerzenia nienawiści :)

zgłoś

Damian Paradoks
1 marca 2016 o 15:41

Pewnie pozostajemy raczej na kochanie, Bose Nóżki :). Aczkolwiek dodam że syna napadli i obrabowali dwukrotnie w Paryżu czarni i szarży. Nie okeślę ich jako islamistów. Są bandytami którzy lepiej gdyby znaleźli się na dnie Sekwany. Jest niemal regułą że ugrupowania bandytów asymilujemy z przekonaniami politycznymi i nawet uogólniamy na połowę społeczeństwa gdy nam wygodnie. Bandyta jest bandytą i jeśli ma sobie odrobinę człowieczeństwa daję mu szansę bycia traktowanym jako człowiek. Dla innych podobieństwo zewnętrzne do ludzi nie wystarczy nawet bym ich traktował nawet jako zwierzę. Zwierzęta lubię :)

zgłoś

alt art
1 marca 2016 o 09:55

wkrótce wszyscy będziemy markami..

zgłoś

Wieśniak M
1 marca 2016 o 10:02

mój strach przed rozwinięciem skrzydeł bierze się z lęku przed wyrobieniem sobie marki...

zgłoś

alt art
1 marca 2016 o 10:12

nie bój nic; pełnym głosem a cappella; może Ci wyjdzie jak temu blondynkowi z hitlerjugend w cabarecie: tomorrow belongs to me..

zgłoś

byłem...
1 marca 2016 o 10:05

Chciałbym,żeby mój wpis nie zniknął. Mnie się wiersze pana Marka coraz bardziej podobają.Wszak to świadectwo......

zgłoś

1 marca 2016 o 12:46

W pewnym sensie masz rację, ale może dla uwiecznienia wystarczyłoby "jedno arcydzieło" na dzień :)))

zgłoś

mua
1 marca 2016 o 13:25

a to siem nazywa koteria ??? hę , ee jedna pani o drugim panu jedno zdanie a cała reszta ........... heheh pozdrówki dla wszystkich za : meteorytykę i brak uprzedzeń ( bo wisów ak zwykle nie czytałem )

zgłoś

mua
3 marca 2016 o 10:47

PS Dałem minus ;))) ( żadna złośliwość = jak zwykle moje subiektywne zdanie, którego jak zwykle nie muszę tłumaczyć skoro są plusy i minusy to daję heheh Moje teksty prócz tego pousuwałem ;)))

zgłoś

2 marca 2016 o 09:10

Podzielam opinię jeślinki i Wieśniaczka w kwestii powolnego zarzynania tego portalu przez teksty pana Marka. Znam osoby, które właśnie z tego powodu go opuściły. Ale przyjmuję do wiadomości, że są też tacy, którzy mają odmienne zdanie. A przecież wystarczyłoby ograniczyć (tak jak na niektórych portalach) publikacje do jednego tekstu dziennie i wtedy te „przesolone” nie biłyby po oczach. Ale jak mówi Wieśniaczek - nie warto się kopać z koniem. :)))

zgłoś

jeśli tylko
2 marca 2016 o 11:52

po prawdzie to można po prostu nie czytać. Sprawdziłam. Wykonalne.

zgłoś

Ananke
5 marca 2016 o 14:23

tak - zdrowy rozsądek i przyzwoitość mówi - po prostu nie czytać, przyznam i ja, że nie ma co się kopać z koniem. Jest jak jest. Panują tu takie a nie inne zasady, jest wolność słowa, tematów i trzeba się z tym pogodzić albo zabrać zabawki i przejść na inną piaskownicę, gdzie znajdzie się inny MarekJarekZenekWiesiekCzesiek ;)

zgłoś

7 marca 2016 o 21:48

Mua – minus od Ciebie jest dla mnie zaszczytem :)

zgłoś

7 marca 2016 o 21:50

Jeślinka, Ananke – owszem można nie czytać pana M., można też na dobre zwinąć manatki, ale na razie ograniczę się włącznie do komentarzy pod pracami przyjaciół ...

zgłoś

jeśli tylko
7 marca 2016 o 21:55

ja się odzywam nie tylko pod pracami przyjaciół, ale raczej pod pracami ludzi, którzy reagują ze zdrowym rozsądkiem. Niestety, ostatnio mam trochę za mało czasu, ale będę się starać :)

zgłoś

Ananke
7 marca 2016 o 22:22

ja komentuję Bosanoga, gdzie mi się żywnie podoba :) no chyba, że mnie się zablokuje, wówczas muszę milczeć

zgłoś

K.Felkowa
7 marca 2016 o 22:28

Ale to chyba nie tylko o prace Pana Marka chodzi, bo te można rzeczywiście dość łatwo ominąć bez większego problemu. Drażniące może być to, że pod niektórymi pracami rozwijają się dosyć rozbudowane debaty polityczne i ktoś kto trafia tutaj bo szuka inspiracji i oderwania od syfu medialnego, itp. wychodzi skołowany.

zgłoś

Ananke
7 marca 2016 o 22:34

fakt, ale kto nie chce nie musi się wdawać w debaty na jakikolwiek temat, nie ma przymusu, choć przyznaje może to być irytujące

zgłoś

jeśli tylko
7 marca 2016 o 22:44

jak było więcej rozmaitych prac to łatwiej było znaleźć coś dla siebie i ten klimat nie dominował. To jest problem

zgłoś

Ananke
8 marca 2016 o 20:06

prawda :) jak ja lubię Twój głos rozsądku :)

zgłoś

9 marca 2016 o 08:45

K.Felkowa – Jednak zanim ktoś „nowy” przeczyta komentarze, biją po oczach hasła pana M. Jeślinko, Ananke – głos rozsądku mile widziany :) Pozdrawiam :)

zgłoś

jeśli tylko
9 marca 2016 o 11:37

piszmy więc - wiersze i nie tylko :) jak tylko się wyśpię (co od pewnego czasu mi się nie udaje :))

zgłoś

Ania Ostrowska
8 marca 2016 o 21:09

hej, bosonoga :) optymistyczna wiadomość jest taka, że wiosna idzie wielkimi krokami :)

zgłoś

9 marca 2016 o 08:42

Hej, Aniu - byle do wiosny - wiosna zawsze obiecująca :)

zgłoś

Laura Calvados
3 listopada 2016 o 09:43

Wiecie, co - zastanawiam się zagłębiając się w ten temat, czy tylko ja nie mam problemu z tym człowiekiem? Nie wiem, czy inni ludzie tak mają, czy tylko szczęśliwi wybrańcy, ale ja - jeśli coś jest dla mnie z jakiegokolwiek względu nieodpowiednie w najszerszym tego słowa znaczeniu - po prostu tego nie widzę. Dla mnie MG nie istnieje dlatego nie przeszkadza mi tysiąc jego politycznych proklamacji na Trumlu. U mnie mechanizm działa bez zarzutu. Polecam spróbować, może nawet nie wiecie, że życie bez MG jest możliwe :) Ściśkam Was

zgłoś

jeśli tylko
3 listopada 2016 o 16:48

jest możliwe. Długo mnie denerwował, juz "sprzezroczyściał". To nie o to chodzilo. Ale szkoda, żeby był wizytówką Trumla. Choćby tylko ilościową.

zgłoś

Marian Banaszak
26 grudnia 2018 o 20:05

prorocze słowa; do pana Marka w zakładce poezja dołączył pan Wiesiek w zakładce fotografia

zgłoś

Kontakt z redakcją

Zgłoś nadużycie

Opcja dostępna tylko dla użytkowników zalogowanych. Zarejestruj się