13 march 2013
Rozdzielczość obrazów
Zgłaszam się przede wszystkim do osób zarządzających zasobami i możliwościami serwisu Truml, tudzież do administracji technicznej. Następnie do zainteresowanych autorów i odbiorców w sprawie postawienia własnego zdania w tej sprawie.
Obrazy wykonywane przez grafików komputerowych w dzisiejszym czasie przekraczają rozdzielczość narzucaną przez państwa serwis. Mowa o rozdzielczościach dla przykładu 1600x900px.
Z technicznego punktu widzenia nie ma to znaczenia, obraz mimo wszystko przez państwa świadczenia zostanie zamieszczony na stronie i na serwerze serwisu.
Obraz niestety jest pomniejszony, w czasie "uploadu" zostaje modyfikowany w rozdzielczości, tak i w wielkości samego pliku.
Rozumiem oszczędności w momencie dzielenia zasobów pamięci dyskowej na serwerze(tak odbieram mechanizmy państwa działania), ale zauważam pewne nieścisłości.
Zamieszczam grafikę raz co parę tygodni jak nie miesięcy. Dziennie mogę zamieścić z tego co zauważyłem z licznika, pięć prac. Więc prostego rozrachunku widzę u państwa duże możliwości co do udostępniania zasobów, ale jednocześnie oszczędności po przez zmniejszanie oryginalnych obrazów.
Zajmuję podejrzewam że razem z danymi w bazie danych i wszystkimi plikami graficznymi (pomniejszone/powiększone) łącznie z fotografią profilu nie więcej jak 10MB i z czasem będzie rosnąć, lecz nie samo zapotrzebowanie. Zmierzam do najistotniejszego, otóż lepiej dla grafików byłoby zamieścić dzienny/tygodniowy/miesięczny wskaźnik udostępniania zasobów w wielkości obszaru dyskowego KB/MB i nie oszczędzać po przez skalowanie obrazu. Zamiast ogranicznika ilości prac. Coś z zasady nie ilość a jakość.
Zdaję sobie sprawę, że mają państwo różnego rodzaju użytkowników o urozmaiconym sposobie twórczości. Choćby graficy komputerowi zamieszczają dużo plików o małych wielkościach, lub o dużych. Mogliby państwo pozostawić ten wybór autorom, dając im możliwość wyboru w profilu jaki sposób ograniczenia wybierają, aby przystosować "Trumla" do swoich potrzeb.
Zgromadzając różnorakich twórców - oczywiście jedynie moim zdaniem - powinniście zapewnić środowisko każdemu z osobna, lub umieścić w regulaminie ogólnym artykuły o ograniczeniach m.in. wyżej przeze mnie wymienionych.
Powód: Utrata szczegółowości obrazu.
Proszę o rozpatrzenie sprawy.
Czołem.
21 november 2024
21.11wiesiek
21 november 2024
Światełka listopadaJaga
20 november 2024
2011wiesiek
19 november 2024
Niech deszcz śpiewa ci kołysankę.Eva T.
19 november 2024